Horloges van staal versus titanium: Wat zijn de verschillen? (2024)

In deze tijd, waarin elke horlogemaker inmiddels zijn eigen metaalcreaties produceert en op de markt brengt, van Cerachrom (Rolex) tot Zalium (Harry Winston), willen wij graag terugblikken op de oorsprong en aandacht besteden aan twee bijzondere grondstoffen van de horloge-industrie, onder het motto 'Back to Basics': taal en titanium. Op het eerste gezicht lijken deze materialen erg op elkaar, maar er bestaat een wezenlijk verschil. Daarom willen wij u graag de verschillen laten zien en de grondstoffen met elkaar vergelijken.

Welk soort staal wordt er in de horloge-industrie gebruikt?

Laten we simpel beginnen: wat is precies edelstaal? Edelstaal heeft in het algemeen betrekking op staal met een hoge zuiverheidsgraad. In de volksmond wordt de term ook gebruikt als synoniem voor roestvrij staal. Legeringen geven edelstaal een speciale samenstelling, waardoor de eigenschappen ervan beter kunnen worden vastgesteld.

Toen in de jaren '70 edelstalen sporthorloges zoals de

Rolex Submariner (Ref. 5513)

en de

Heuer Camaro

een nieuwe trend werden, begonnen meer en meer horlogemerken zich te verdiepen in de productie van staal. Het staal dat tegenwoordig in de horloge-industrie het meest wordt gebruikt is SAE 316L, wat hoofdzakelijk bestaat uit chroom (16 tot 18 %), nikkel (10 tot 12 %) en molybdeen (2 tot 3 %). In de geschiedenis van de horloge-industrie en edelstaal speelt Rolex, de reus in deze sector, weer eens een pioniersrol. In 1985 gebruikte het bedrijf voor het eerst de 904L-edelstaallegering voor zijn horlogekasten, omdat deze legering, in tegenstelling tot het oorspronkelijk door veel horlogefabrikanten gebruikte 316L-edelstaal, ook permanent bestand is tegen zout water en transpiratievocht. Al snel werd dit dan ook het standaardmateriaal in de horloge-industrie. 904L-edelstaal bestaat in hoofdzaak uit chroom (19 tot 23 %), nikkel (23 tot 28 %) en molybdeen (4 tot 5 %). Met name het hogere molybdeengehalte maakt 904L-staal antimagnetisch en beter bestand tegen zuur en corrosie.

Horloges van staal versus titanium: Wat zijn de verschillen? (1)

ROLEX SUBMARINER 5513

Dat Rolex bijzonder veel belang hecht aan hoogwaardige en functionele materialen in zijn uurwerken, blijkt ook uit de legering van 904L-staal die Rolex zelf maakt, bekend onder de naam Oystersteel. Aanvankelijk werden de kasten van dit Zwitserse merk trouwens alleen van 904L-edelstaal vervaardigd, maar de

Rolex horlogebanden

maar de Rolex horlogebanden waren in het begin nog gemaakt van 316L-staal en werden pas later uitgevoerd in 904L.

En wat is nu precies het verschil met titanium?

Titanium wordt gerekend tot de overgangsmetalen en de niet-metalen. Puur titanium heeft een zuiverheidsgraad van 99,5 % en kan sporenelementen bevatten zoals ijzer, zuurstof, waterstof, koolstof en stikstof. Het eerste verschil tussen edelstaal en titanium kunt u al voelen als u het om uw pols draagt, want titanium is beduidend lichter in gewicht, maar is beslist niet minder sterk. De meeste mensen kiezen titanium als alternatief voor een horloge van edelstaal, omdat dit materiaal bijzonder geschikt is als men een nikkelallergie heeft. Het is voor mensen met een nikkelallergie niet echt gemakkelijk om een horloge uit te kiezen, want het merendeel is gemaakt van staal en dat heeft altijd een bepaald nikkelgehalte. Titanium heeft bovendien nog een ander voordeel: het is voorzien van een oxidelaag die zeer goed bestand is tegen corrosie en dus niet op de omgeving reageert.

De horlogefabrikant

Citizen

presenteerde in 1970 het eerste horloge van titanium en ontwikkelde onder de naam Super Titanium™ een nieuwe materiaalgeneratie, die vijf keer sterker en 40 % lichter is dan edelstaal. Ter vergelijking: normaal titanium is "slechts" drie keer harder dan edelstaal. Ondanks alle voordelen die titanium biedt, is een blik op het prijskaartje daarentegen vaak ontnuchterend, wat velen ervan weerhoudt om

een titanium horloge te kopen

. Tenslotte mag het uiterlijk niet onvermeld blijven: glad gepolijst edelstaal bezit een onnavolgbare schittering, maar titanium heeft meer een matte glans.

Horloges van staal versus titanium: Wat zijn de verschillen? (2)

BREITLING CHRONO AVENGER E13360

|

BREITLING CHRONOMAT 44 AB011012.A690.375A

Een directe vergelijking tussen stalen en titanium horloges

Om een beter beeld te kunnen krijgen, vergelijken we de twee materialen met elkaar. Bij een directe vergelijking tussen staal en titanium kunt u zien welk materiaal als beste uit de bus komt in de categorieën gewicht, huidvriendelijkheid, treksterkte, corrosiebescherming, smelttemperatuur en prijs.

StaalTitanium
Gewicht7,9 kg/dm³4,5 kg/dm³
Huidvriendelijkheidniet anti-allergisch; niet geschikt bij nikkelallergieniet anti-allergisch; wel geschikt bij nikkelallergie
Treksterkteafhankelijk van de legeringafhankelijk van de legering
Corrosiebeschermingafhankelijk van de legeringbestand tegen chlorideoplossingen, organische zuren en zeewater; vergelijkbaar met V4A-edelstaal
Smelttemperatuurvanaf 1.500 °Cvanaf 1.660 °C
Horlogeprijzen bij Watchmastervanaf € 730vanaf € 1.550

Naar onze mening komt titanium na een directe vergelijking iets beter uit de bus, hoewel uiteindelijk voor velen de prijs vaak de doorslag geeft. Voor een titanium horloge moet u wel iets meer in de buidel tasten, want deze modellen zijn meestal duurder dan hun stalen concurrenten.

Titanium horloges van Watchmaster

De Panerai Luminor Marina 1950

Een van de beroemde vlaggenschepen van Panerai, de

Luminor Marina 1950

, is ook verkrijgbaar in een lichtere titanium uitvoering. Het matte uiterlijk geeft de

referentie PAM00352

een praktische en ongekunstelde uitstraling. De oranje wijzers van het horloge zorgen echter voor een fris kleuraccent dat het matte uiterlijk van het uurwerk een beetje doorbreekt. Voor een bedrag van € 6.000 kunt u bij Watchmaster een tweedehands model van deze Luminor Marina 1950 kopen.

Horloges van staal versus titanium: Wat zijn de verschillen? (3)

PANERAI LUMINOR 1950 PAM00351

De Breitling Chrono Avenger

De matgrijze

Breitling Chrono Avenger (ref. E13360)

laat zien hoe mooi titanium kan zijn in combinatie met het design van een militair horloge. Geheel volgens het motto "power in action" werkt het model, waarvan de kast, de drukkers, de bezel en de band geheel van titanium zijn gemaakt, met een betrouwbaar automatisch uurwerk. Dit horloge is al verkrijgbaar vanaf € 3.070.

De Omega Seamaster Planet Ocean 600M

Met een titanium horloge kunnen zelfs de diepten van de zee u niet deren. Zoals de naam al doet vermoeden, belooft de

Seamaster Planet Ocean 600M (ref. 232.90.46.21.03.001)

een waterdichtheid tot een diepte van 600 meter - en dat voor een prijs van €3.720. Het matte design van de titanium kast en band wijkt duidelijk af van de zwarte look van de eerder uitgebrachte uurwerken, wat nog wordt versterkt door de blauwe wijzerplaat. In dit horloge werkt het coaxiale kaliber 8500 van Omega.

Populaire stalen horloges van Watchmaster

De Rolex 116710LN en de Rolex 116610LN

De

Rolex Submariner 116610LN

en de

GMT-Master II 116710LN

zijn voorzien van de eigen 904L-legering van Rolex en stellen staal als materiaal vol vertrouwen in de schijnwerpers.. De Submariner is een duikershorloge met een waterdichtheid tot een diepte van 300 meter, maar met de GMT-Master II kunt u in totaal drie

verschillende tijdzones laten weergeven

. Verder hebben beide Rolex-klassiekers een robuuste Oyster-band, een datumvenster op de 3 uur-positie en onderscheiden ze zich door de tijdloze Rolex-look met zwarte wijzerplaat. Tweedehands modellen van de 116610LN zijn verkrijgbaar vanaf € 10.140 en van de 116710LN vanaf € 11.200.

De Breitling Chronomat 44

De concurrentie afkomstig van Breitling: Met de

Chronomat 44 (ref.AB011012.F546.375A)

heeft dit merk met de gevleugelde B een chronograaf van staal in het assortiment. De kast, de band en de bezel van de Chronomat 44 zijn stuk voor stuk vervaardigd van dit robuuste materiaal en zijn dus bestand tegen zelfs de meest ongunstige omstandigheden. Voor nog geen € 4.700 is dit horloge een interessante investering.

De TAG Heuer Carrera

Als u op zoek bent naar iets uit de wereld van de racesport, dan is de

Carrera (ref. CAR2110.BA0720)

van TAG Heuer een zeer goed alternatief. Een stalen horlogeband en idem kast met een diameter van 41 mm maken van de Carrera, naast zijn andere voordelen, een ideale metgezel voor alle gelegenheden. Bovendien kost dit horloge slechts € 2.350.

Horloges van staal versus titanium: Wat zijn de verschillen? (4)

TAG HEUER CARRERA CAR2110.BA0724
Horloges van staal versus titanium: Wat zijn de verschillen? (2024)

FAQs

Are Van Staal reels worth the money? ›

Van Staal reels are an excellent investment for any angler looking for a high-quality, durable, high-performing fishing reel.

What are Van Staals made out of? ›

Van Staal spinning reels are produced from aluminum, titanium, and other sturdy materials for unmatched durability as opposed to other high-end spinning reels, which are built using a combination of brittle die-cast plastic and aluminum.

Where are Van Staal fishing reels made? ›

First introduced in 1992, the Van Staal reel is still being produced today by Zebco in Tulsa, Oklahoma.

What type of reel do professionals use? ›

The baitcaster is arguably the most advanced type of fishing reel. Often used by experienced anglers and fishing pros, this reel is unmatched in both power and precision. Baitcasting reels have a lot more moving parts than the spincast or the spinning reel.

What is the world's best fishing reel? ›

For many years the Shimano Stella has been considered the Rolls-Royce of saltwater spin reels. Today there is some stiff competition with the Daiwa Saltiga growing in popularity and more affordable options such as the Shimano Saragosa SW, Penn Slammer IV, and Daiwa Certate SW being a go-to choice for many anglers.

Which company has best VR headset? ›

The Top VR Headset Vendors for 2023
 • RealWear.
 • Meta.
 • Goertek.
 • Pimax.
 • Pico.
 • HP.
 • HTC Vive.
 • Samsung.
May 16, 2023

Which company is best for VR? ›

Top 10 Revolutionary Companies in AR and VR in 2023
 • Microsoft. ...
 • Oculus (a subsidiary of Meta) ...
 • Unity Technologies. ...
 • Sony. ...
 • HTC. ...
 • Google. ...
 • NVIDIA. ...
 • Qualcomm. Qualcomm's Snapdragon XR platform has powered numerous AR and VR devices, offering efficient and immersive experiences.
May 27, 2023

What is the best brand of VR device? ›

The Meta Quest 2 is the best VR headset available right now for its blend of affordability and capability. You can get higher-end headsets, and you should if you can spare the cash, but for many users the Quest 2 will deliver a superb VR experience.

Are Van Staals waterproof? ›

Van Staal Spinning Reels are the reference point for all other surf fishing reels. Waterproof design, extreme durability, and built to shrug off abuse that can often disable other reels.

Does Van Staal have lifetime warranty? ›

Van Staal spin reels are warranted for a period of one (1) year from date of the first retail purchase against defects in workmanship and/or materials.

How much drag does a Van Staal have? ›

Van Staal VR50 Spinning Reel - Silver
Model TD CodeHandle Side
Mono Capacity (lb test/yds)10/240
Max Drag25lb
Weight8.9oz
ColorSilver
7 more rows

Is KastKing made in China? ›

Okay, as we said, KastKing manufactures products in China right along with other major fishing tackle brands, but that is only part of the entire story. KastKing also manufactures fishing reels in South Korea, and obtains some parts from Japan.

Are Shimano reels made in China? ›

Virtually all of Shimano's premium fishing reels, including the Aero and Stella series, as well as most of their baitrunners, are made in Japan.

Who makes Daiwa reels? ›

Globeride, Inc.

(グローブライド株式会社, Gurōburaido Kabushiki-gaisha), formerly Daiwa Seiko Corporation (ダイワ精工株式会社, Daiwa Seiko Kabushiki-gaisha) until 2009, is a Japanese manufacturing company that produces fishing equipment in addition to tennis, golf and biking gears.

What is the best electric reel in this market? ›

Top 11 Electric Reels for Fishing
 • Shimano Beast Master 3000XS.
 • Kaigen 150 Electric Fishing Reel by Banax.
 • Leobritz Daiwa 2017 S500J Electric Reel.
 • Shimano Beastmaster A Electric Reel.
 • Shimano Plemio 3000 Big Game Electric Reel.
 • Shimano 2016 PLAYS 3000 Electric Reel.
 • Shimano Reel Electric Reel 18 Beastmaster 2000.

Is a 3000 or 4000 reel better? ›

But there is not much difference between the sizing of the 3000 versus the 4000. The body frames appear to be the exact same size and there is only a fraction of an ounce difference in weight. If line capacity is important to you, then the 4000 size reel may be the best fit.

What reel does KVD use? ›

Lew's KVD Spinning Series Reels were designed to Kevin VanDam's exact specifications!

Why are expensive reels better? ›

An expensive fishing reel will be much smoother, cast better, have a more reliable drag system, balance better with your rod, and generally make fishing more enjoyable. Note that this post should compliment my article on expensive fishing rods quite well.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 5561

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.