4 viestintätyyppiä: sanallinen, ei-sanallinen, kirjoitettu, visuaalinen (2024)

Kun olet lukenut tämän oppaan, ymmärrät paremmin viestinnän neljä päätyyppiä: sanallinen, sanaton, kirjoitettu ja visuaalinen.

Voit käyttää näitä tietojaParanna omaa viestintääJa varmista, että edistät tehokkaita viestintätaitoja organisaatiossasi.

Löydä:

  1. Sanaton viestintä
  2. Sanallinen viestintä
  3. Kirjallinen viestintä
  4. Visuaalinen kommunikointi

4 viestintätyyppiä

Vaikka viestintää on helppo ajatella yksinkertaisesti tiedon sanallista siirtoa henkilöltä toiseen, se on paljon enemmän.

Viestintä vaihtelee ei-sanallisesta, kuten silmäyksestä ja kohotetuista kulmakarvoista, sanallisiin, kuten sävelkorkeuden ja sävyn muutos.Katsotaanpa perusteellisesti kaikkia tapoja, joilla kommunikoimme keskenään.

1. Ei-sanallinen viestintä

On mielenkiintoista huomata, että ei-sanallista viestintää käytetään sekä tahallisesti että tahattomasti.

Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole täydellistä hallintaa kasvoilmaisuihinsa - olemme kaikki kuulleet epäammattimaisen kommentin ja nostaneet kulmakarvamme vastauksena riippumatta siitä, oliko se viisasta tehdä niin.

Oppimalla lisää siitä, kuinka käytämme ei-sanallista viestintää, pystyt paremmin hallitsemaan omasi ja varmistamaan, että välität viestisi tarkalleen haluamallasi tavalla.

Ilmeet

Käytämme usein ilmeitä keinona kommunikoida, että kuuntelemme ja olemme kiinnostuneita puhuvan henkilön kanssa.

Hymy, rypistynyt kulmakarvat tai quizzical ilmaisu välittävät kaikki puhujalle tietoa siitä, kuinka vastaat heidän keskusteluun.

He pyrkivät voittamaan keskustelua, pitäen sen menossa ilman, että sinun tarvitsee välittää suullisesti vahvistaaksesi jatkuvan kiinnostuksenne.

Jos olet koskaan puhunut kivipintaisen henkilön kanssa, tiedät kuinka tärkeät ilmeet ovat keskustelussa.

Ryhti

Se, kuinka sijoitat itsesi keskustelun aikana, on tärkeää.

Jos kulutat itseäsi kohti henkilöä, rento ja avoin asento, kutsut heitä sitoutumaan kanssasi täydellisemmin.

Kannat takaisin, ylittämällä aseet tai kääntyminen pois kaiuttimesta välittää hyvin erilaisen viestin - eikä positiivista.

Aivan kuten kukaan ei halua keskustella jonkun pään takaosan kanssa, puhuminen jonkun kanssa, jolla on erittäin suljettu asento, luo vaikeamman ja epämiellyttävän keskustelun.

Eleet ja fyysinen kosketus

Henkilöstä ja heidän alkuperämaastaan riippuen he voivat käyttää eleitä ja fyysistä koskettaa paljon tai melkein koskaan.Näissä toimissa on kuitenkin paljon tietoa.

Hellävarainen kosketus käsivarteen voi merkitä rohkaisua, kun taas liian vahva kädenpuristus voi olla hallitseva asema.

Joku viihdyttäen käsillään puhuessasi sinulle ongelmasta, voi merkitä syyllisyyttä tai välttämistä ja monien suurten eleiden käyttämistä ajatuksen esittämisessä voi välittää jännitystä tai luottamusta.

Silmäkontakti

Me kaikki tiedämme silmäkontaktin merkityksen.

Kun joku ei pysty ylläpitämään silmäkontaktia, otamme tämän tarkoittamaan, että he ovat totuudenmukaisia, siirtyviä tai kiinnittämättä huomiota.

Mahdollisuus ylläpitää silmäkontaktia kuuntelun aikana varmistaa, että puhuja tietää, että olet läsnä ja sitoutunut.

Puhuessaan se osoittaa, että olet yhteydessä kuuntelijaan, ja tapauksissa, joissa toimitat epämiellyttäviä uutisia, on kaksinkertaisesti tärkeä.

Mahdollisuus kertoa jollekin epämiellyttävä viesti etsiessään heitä suoraan silmään osoittaa, että kunnioitat heitä ja olet rehellinen ja vilpitön henkilö.

2. Sanallinen viestintä

Kun puhumme, kommunikoimme paljon enemmän kuin vain sanojemme sisältöä.

Käytämme myös sävelkorkeutta ja sävyä sekä muodollisuustasoa, jota käytämme tärkeän alatekstien välittämiseen henkilölle, jonka kanssa puhumme.

Valitsemalla huolellisesti, kuinka käytämme näitä näkökohtia, voimme olla varmoja, että viestimme vastaanotetaan täsmälleen tarkoitetulla tavalla.

Tervehdystovereiden tervehdyksestä asiakaspisteen kokouksen johtamiseen koko yrityksen edessä, sanalliset viestintätekijät tekijät työelämämme massiivisella tavalla.

Piki

Puhuessaan tunteemme voivat usein tulla peliin.

Jos olemme vihaisia, järkyttyneitä tai turhautuneita, sävelkorkeutemme saattaa nostaa, välittäen kuuntelijalle, että meillä on vahva tunne.

Tämä ei välttämättä ole huono asia, mutta kyky hallita sitä antaa sinun varmistaa, että kommunikoit tehokkaasti.

Sävy

Me kaikki kohtaamme tilanteita, jotka ovat turhauttavia tai järkyttäviä.

Annetaan sen muuttaa sävyäsi rauhallisesta ja ammattilaisesta käpristykseen, lyhyeksi tai töykeän on aina virhe.

Tone välittää kuuntelijalle paljon tietoa siitä, kuinka puhuja näkee heidät.

Jotta voimme rakentaa positiivisia ihmissuhteita toimistoympäristössä, meidän kaikkien tulisi pyrkiä puhumaan ammattimaisella ja kunnioittavalla äänellä.

Sisältö

Sisältö on tietysti tärkein osa sanallista viestintää.Se mitä sanomme, ja sanat, joita päätämme käyttää, ovat ratkaisevan tärkeitä.

Vaikka suurin osa toimistoviestinnästä on yleensä muodollisempaa kuin esimerkiksi tapaamisen ystävän ystävälle, meidän on varmistettava, että jätämme tilaa henkilökohtaisiin keskusteluihin ja suhteiden rakentamiseen.

Ajattele myös kuinka tekninen sisältösi on.Jos puhut kehittäjien kanssa koodin tietyistä näkökohdista, sinun on käytettävä erilaisia termejä kuin puhuessasi markkinointitiimin kanssa sovelluksen uusista kehityksistä.

3. Kirjallinen viestintä

Tehokas viestintä kirjoittamalla on massiivisesti tärkeä taito, varsinkin kun useammat ihmiset työskentelevät etäyhteydessä ja pitävät yhteyttä koko työpäivän Skypen, löysän tai muiden digitaalisten väliaineiden kautta.

Likasviestistä sähköpostiin asiakkaalle uuden työntekijän koulutusoppaaseen, kirjoitamme joka päivä ja on tärkeää, että ymmärrämme kuinka tehdä niin tehokkaasti.

Itse asiassa, kun luotamme yhä enemmän kirjalliseen viestintään, meillä kaikilla on vain kuinka helppoa on luoda väärinkäsityksiä tätä välinettä käytettäessä.

Epäselviä viestejä, kadonneita tietoja tai virheellinen ymmärrys sävystä tai sisällöstä ovat kaikki ongelmia, jotka tapahtuvat kirjallisessa viestinnässä joka päivä.

Joskus lukija lukee väärin viestin sävyn, koska heillä on huono päivä tai heillä on vain sisäänpääsy epämiellyttävän henkilön kanssa.

Ei väliä mitä, yksi tärkeä taito kirjallisessa viestinnässä luotettaessa on tietää, milloin sinun on lopetettava sen käyttö.Yksinkertainen puhelu melkein kaikissa tapauksissa voi ratkaista nämä viestintäongelmat.

Jos tunnet, että tapahtuu väärinkäytöksiä tai vasta aloitat, niputa se alkuun nopealla sanallisella keskustelulla ja säästät paljon aikaa ja turhautumista kaikille osapuolille.

Rakenne

Kirjoittaessasi on tärkeää miettiä, kuinka esität tiedot.Kohteiden ja linjakatkojen käyttö on välttämätöntä.

Kääntämättömän tekstin seinämän luominen irtoaa lukija - asianmukaisen rakenteen ymmärtäminen ja soveltaminen antaa lukijalle mahdollisuuden ottaa tiedot sulavia paloja.

Esitä argumentti tai opinnäytetyö, ota aikaa varmuuskopioida se selkeällä todisteella, lisää asiaankuuluvat tiedot varmistaaksesi, että lukija ymmärtää pisteen kokonaan ja sulje sitten johtopäätös.

Selkeys

Käsitteiden yli tai alle selittämisen välillä on vaikea tasapaino.Jos kirjoitat ohjeita uudelle työntekijälle, kuinka yksityiskohtainen sinun pitäisi olla?

Tietenkin, tämä riippuu henkilöstä, mutta liiallinen selittäminen on paljon parempi kuin lukijan jättäminen avuttomaksi.

Ole harkittu yleisösi suhteen, mitä he tietävät ja mitä sinun on selitettävä yksityiskohtaisemmin?

Sisältö

Kirjallinen sisältö on yleensä hieman muodollisempi kuin sanallinen.

Jätä slängi pois, käytä asianmukaisia välimerkkejä ja oikeinkirjoitusta ja muista, että kaikki kirjoitettu - etenkin digitaaliaikana - pysyy, vaikka poistat sen.

Erehtyä ammattitaidon puolella joka kerta, kun kirjoitat jotain.Esimerkiksi Slackin viestejä ei tarvitse kirjoittaa yhtä muodollisesti kuin saatekirje, mutta niiden tulisi olla kohteliaita, ammattitaitoisia ja hyvin kirjoitettuja.

Huomaa, että kirjalliset vitsit voivat pudota tasaiseksi ilman äänen tai ilmeiden lisäyksiä.

4. Visuaalinen viestintä

Visualista on tullut eniten käytetty viestintätyyppi, jota ohjaavat sosiaalisen median, YouTube ja muut digitaalisen aikakauden alustot.

Kun yhä useammat ihmiset ja organisaatiot käyttävät näitä viestintäkanavia, sitä enemmän olemme tottuneet ja jopa riippuvaisia visuaalisen viestinnän avulla erottuakseen tungosta alustalla.

Ymmärtäminen, että visuaalisen viestinnän on oltava tuotemerkin ja markkinoinnin mukainen, ja että siihen on oltava kehitetty ja yhtenäinen strategia, on ratkaisevan tärkeää.

Luotamme voimakkaasti visuaaliseen viestintään.

Visuaalisen viestinnän, kuten kaavioiden, valokuvien, luonnoksen, videon, kaavioiden ja jopa hymiöiden ja GIF: n, on monia tapoja auttaa parantamaan viestin ymmärrystä.

Ajattele, kuinka kaaviot voivat herättää tietoja, mikä tekee siitä paljon helpompaa ymmärtää kuin pitkän numerovirran esittäminen tai kuinka uuden UX: n luonnos on paljon tehokkaampi kuin tekstikuvaus.

Luotamme visioihin nostaaksemme ymmärrystämme monimutkaisista ideoista.

Sisältö

Vaikka on houkuttelevaa sisällyttää visioita lisätäksesi vähän monimuotoisuutta ja kiinnostusta, sinun tulee harkita, mitä ne tuovat pöydälle.

  • Ovatko he hyödyllisiä?
  • Ovatko ne välttämättömiä?
  • Lisäävätkö he yleisen viestin?

Kaikissa viestinnässä ei tarvitse lisätä visioita, ja joissain tapauksissa ne saattavat heikentää sitä, mitä yrität kommunikoida.

Sinun tulisi yrittää varmistaa, että et lisää fluffia viestiisi, vaan vahvistat yleisösi ymmärrystä siitä.

Sävy

Kuten kaikki viestinnät, varmista, että tapaat yleisösi missä he ovat.

Jos esität monimutkaisia tietoja, lisää asiaankuuluvat kuvaukset oikealle tekniselle tasolle, jotta yleisösi voi seurata.

Älä käytä kuvia, jotka ovat graafisia tai voivat olla järkyttäviä, ja muista, että sama sääntö koskee visuaalista viestintää kuin kirjoittamiseen: älä luo mitään, mitä et haluaisi liittyä sinuun tulevaisuudessa.

4 viestintätyyppiä: sanallinen, ei-sanallinen, kirjoitettu, visuaalinen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6208

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.