Tiedemessun projektin tutkimussuunnitelman kirjoittaminen (2024)

Tieteellinen metodi

Avaintiedot

Taustatutkimus on välttämätöntä, jotta osaat suunnitella ja ymmärtää kokeilusi.Tehdätaustatutkimussuunnitelma- Vastaamasi tutkimuskysymysten etenemissuunnitelma - noudata näitä vaiheita:

  1. Tunnista avainsanat kysymyksessä Science Fair -projektisi.Aivoriihi ylimääräisiä avainsanoja ja käsitteitä.
  2. Käytä taulukkoa "kysymyssanoilla" (miksi, miten, kuka, mitä, milloin, missä) tuottaaksesi tutkimuskysymyksiä avainsanoistasi.Esimerkiksi:

    MitäOnko ero sarjan ja rinnakkaispiirin välillä?
    Kunkasvattaako kasvi eniten päivällä tai yöllä?
    MissäOnko linssin keskipiste?
    MitenToimiiko Java -applet?
    TekeeRistikot tekevät sillasta vahvemman?
    MiksiOnko koit houkutellut valoa?
    MikäSiivoustuotteet Tapataan eniten bakteereja?

    Heitä merkityksettömiä kysymyksiä.
  3. Lisää taustatutkimussuunnitelma luettelo matemaattisista kaavoista tai yhtälöistä (jos sellaista on), jotka sinun on kuvattava kokeen tulokset.
  4. Sinun tulisi myös suunnitella taustatutkimusta samanlaisten kokeiden tai keksintöjen historiasta.
  5. Verkostoi muiden ihmisten kanssa, joilla on enemmän kokemusta kuin sinä: mentorit, vanhemmat ja opettajat.Kysy heiltä: "Mitä tiedekonsepteja minun pitäisi opiskella ymmärtääksesi paremmin tiedemessuprojektini?"ja "Mikä tieteen alue kattaa projektini?"Parempaa vielä, kysy vielä tarkempia kysymyksiä.

Taustatutkimussuunnitelman laatiminen

Miksi taustatutkimuksen tarve?

Jotta voit suunnitella kokeilun, sinun on tutkittava, mitkä tekniikat ja laitteet saattavat olla parasta tutkimaan aihetta.Sen sijaan, että aloittaisi tyhjästä, taitavat tutkijat haluavat käyttää kirjastonsa ja Internet -tutkimuksensa auttaakseen heitä löytämään parhaan tavan tehdä asioita.Haluat oppia muiden kokemuksista sen sijaan, että vääristät ja toistaa heidän virheitään.Mike Kalish -niminen tutkija sanoi sen humoristisesti: "Vuoden laboratoriossa voi pelastaa sinut päivässä kirjastossa."

Taustatutkimus on myös tärkeää auttaa sinua ymmärtämään kokeen takana olevaa teoriaa.Toisin sanoen tiedemessun tuomarit haluavat nähdä, että ymmärrät miksi kokeilusi osoittautuu tapaan.Teet kirjasto- ja Internet -tutkimusta, jotta voit tehdä ennusteen siitä, mitä kokeilussa tapahtuu, ja sitten onko tämä ennuste oikein vai väärin, sinulla on tietoa ymmärtää, mikä aiheutti havaitsemasi käyttäytymisen.

Taustatutkimussuunnitelman laatiminen: Kuinka tietää mitä etsiä

Autossa ajaessasi on kaksi tapaa löytää määränpää: aja satunnaisesti, kunnes lopulta kompasit etsimäsi tai katsot karttaa ennen aloittamista.(Mihin suuntaan vanhempasi ajavat?)

Tietojen löytäminen taustatutkimuksellesi on hyvin samanlainen.Mutta koska kirjastot ja Internet sisältävät molemmat miljoonia sivuja tietoa ja tosiasioita, et ehkä koskaan löydä etsimäsi, ellet aloita kartalla!Välttääksesi eksyminen tarvitset taustatutkimussuunnitelman.

Avainsanat

Writing a Science Fair Project Research Plan (1)

Paikka -tutkimussuunnitelmasi laatiminen on kysymys tiedemessuprojektisi kysymys (katso, teimme sen ensin syystä).Kuvittelemme, että olet pyytänyt tätä:

Kysymys:Auttaako maidon juominen vähentämään maustetta paremmin kuin vesi tai pepsi?

Aloita tunnistamalla kysymyksesi avainsanat ja pääkonseptit.Tässä tapauksessa avainsanat olisivat:

  • Maito
  • Mausteisuus
  • Pepsi
  • Vettä

Se on aika helppoa!Mitkä voivat olla joitain tärkeimmistä käsitteistä, jotka liittyvät näihin avainsanoihin?Ajattelemme ensin mausteisuutta.Aiot tehdä tieteellisen kokeilun, joten tietäminen, että mausteinen ruoka maistuu "kuumasta", ei todennäköisesti riitä.Hmmmm, tämä on hiukan kovempaa kuin avainsanojen löytäminen.


Kysymyssanataulukko

Salaisuus on käyttää "kysymyssanoja" (miksi, miten, kuka, mitä, milloin, missä) avainsanoilla.Kysy, miksi asiat tapahtuvat, kysy, miten asiat tapahtuvat, kysy, mitkä aiheuttavat asiat tapahtuvat, kysy, mitkä ovat keskeisten aineiden ominaisuudet.Pienen pöydän täyttäminen voi auttaa.Tehdään se avainsanan mausteemme vuoksi:

Kysymyssana Täytä avainsanasi (tai avainsanojen muunnelmat) tyhjäksi
Nämä ovat vain näytteitä, jotka saavat sinut ajattelemaan;Aina on paljon enemmän kysymyksiä, ja projektisi tärkeimmät kysymykset eivät välttämättä ole luettelossa!
Mahdollisia kysymyksiä taustatutkimukselle Asiaankuuluva?
Miksi Miksi ________ tapahtuu?
Miksi ________ ________?
Miksi mausteisuus tapahtuu?
Miksi mausteiset ruuat maistuvat kuuma?
Ei
Joo
Miten Kuinka ________ tapahtuu?
Kuinka ________ toimii?
Kuinka ________ havaitsee ________?
Kuinka mitataan ________?
Kuinka käytämme _________?
Kuinka kieli havaitsee mausteisuuden?
Kuinka mitataan mausteisuutta?
Joo
Joo
WHO Kuka tarvitsee ________?
Kuka löysi ________?
Kuka keksi ________?
Kuka tarvitsee mausteisuutta? Ei
Mitä Mikä aiheuttaa ________ lisääntymisen (tai vähentymisen)?
Mikä on _________ koostumus?
Mitkä ovat ________: n ominaisuudet ja ominaisuudet?
Mikä on _______ ja ________ -suhde?
Mihin käytämme ________?
Mikä aiheuttaa mausteisuuden lisääntymisen (tai vähentymisen)?
Mitkä ovat mausteisten aineiden ominaisuudet ja ominaisuudet?
Joo
Joo
Kun Milloin ________ aiheuttaa ________?
Milloin _______ löydettiin tai keksittiin?
Milloin mausteisuus aiheuttaa vatsavaivoja? Ei
Missä Missä ________ tapahtuu?
Missä käytämme ________?
Missä kehossa mausteisuus tapahtuu? Joo

Ne näyttävät melko hyviltä kysymyksiin tutkimukselle, koska ne antavat meille mahdollisuuden tehdä joitain ennusteita kokeilusta.Mutta mikä on taulukon sarake nimeltään "asiaankuuluva?"

Voit aina löytää lisätietoja tutkimukselle, mutta joillakin kysymyksillä ei vain ole mitään tekemistä määrittelemäsi ja suorittamasi kokeilun kanssa.KysymystahtoaAuttaa sinua suunnittelemaan ja ymmärtämään kokeilusi kutsutaanasiaankuuluva.KysymyseiAuttaa sinua suunnittelemaan ja ymmärtämään kokeilusi kutsutaanmerkityksetön. Kysymyssanojen taulukkomme on loistava tapa luoda ideoita taustatutkimuksellesi, mutta jotkin niistä ovat merkityksettömiä ja heitämme ne pois. Jotkut näistä epäolennaisista kysymyksistä saattavat olla sinulle erittäin mielenkiintoisia; ne eivät vain kuulu tiedemessuprojektiisi. Meidän on keskitettävä ponnistelumme siihen, mikä mielestämme on tärkeintä, tai toiseen tapaan tarkastella sitä, älkäämme käyttäkö aikaa tutkimalla mitään, mitä emme tarvitse. (Olen varma, että sinulla on myös muita asioita, joita haluaisit tehdä!)

Hyvä esimerkki siitä, kuinka kysymyssanapöytä voi tuottaa merkityksettömiä kysymyksiä, katsotaanpa vain joitain mahdollisia kysymyksiä, jos täytämme taulukon toiselle näytteen avainsanamme: maito.

  • Miksi maito tapahtuu?
  • Kuinka maito tapahtuu?
  • Kuka tarvitsee maitoa?
  • Mikä aiheuttaa maidon lisääntymisen (tai vähentymisen)?
  • Mistä maito koostuu?
  • Mitkä ovat maidon ominaisuudet ja ominaisuudet?
  • Missä maitoa tapahtuu?

Jos tutkimme jokaista näistä kysymyksistä, tutkimme tiloja, lehmiä, lehmän uddereita, vauvan lehmiä ja mitä lehmiä syövät.Pyhät lentävät lehmät!Nämä tiedot eivät ole ehdottomasti merkityksettömiä tiedekaupan projektikysymyksemme kannalta: auttaako maidon juominen vähentämään maustetta paremmin kuin vesi tai Pepsi?

Silti siinä hullussa lehmän tieteen luettelossa on kaksi kysymystä, jotka näyttävät taustatutkimuksellesi:

  • Mistä maito koostuu?
  • Mitkä ovat maidon ominaisuudet ja ominaisuudet?

Joskus et ole varma, onko kysymys merkityksellinen vai ei, ja se on aina hyvä aika saada kokeneempien ihmisten mielipide, kuten mentorisi, vanhemmiesi ja opettajasi.Itse asiassa taustatutkimussuunnitelma on erittäin tärkeä askel tiedemessuprojektistasi ja kaksi tai kolme päätä ovat aina parempia kuin yksi!Jopa kaiken tämän avun kanssa, et ehkä ole varma, onko jotain merkityksellistä ennen kuin olet tehnyt kokeilusi, joten älä anna sen häiritä sinua, jos näin on.

Keskustele ihmisille, joilla on enemmän kokemusta: verkottuminen

Kuten näet kahdella yllä olevalla esimerkillä, mausteisuus ja maito, kysymyssanapöytä toimii paremmin joillekin avainsanoille kuin toiset.Sinulla voi olla tiedemessu -projektikysymys, jossa yksikään avainsanoista ei tuota asiaankuuluvia kysymyksiä.Yikes!Mitä teet sitten?

Yksi tärkeimmistä asioista, joita voit tehdä, on puhua muille ihmisille, joilla on enemmän kokemusta kuin sinulla: mentoreillesi, vanhemmillesi ja opettajillesi. Tätä kutsutaan "verkostoitumiseksi". Joillakin näistä ihmisistä on ollut luokkia tai työkokemusta, joka sisältää projektiisi liittyvän tieteen opiskelun. Kysy heiltä: "Mitä tieteen käsitteitä minun pitäisi opiskella ymmärtääkseni projektini paremmin?" Vielä parempi, ole mahdollisimman tarkka, kun kysyt kysymyksesi. Asiantuntijatkin näyttävät hämmentyneeltä, jos esität kysymyksen, joka on niin yleinen, että se jättää heidät pohtimaan, mistä aloittaa. Sen sijaan, että kysyisit "Miten lentokoneet lentävät", yritä kysyä: "Mitä fyysisiä voimia liittyy lentokoneen lennolle" tai "Mikä rooli potkurilla on helikopterin lennolla?" (Loppujen lopuksi siinä täytyy olla jotain, joka saa tuon metallipalan nousemaan, eikö niin?)

Kuvittelemme esimerkiksi tiedesi Fair Projekt -kysymyksesi: Vaikuttaako vuoristorata -auton nopeus, putoaako se silmukasta?Jos kysyt jollekin, joka on opiskellut fysiikkaa lukiossa tai yliopistossa, he käskevät esittämään tutkimuskysymystä: "Mikä on Centripetal Force?"

Joskus on olemassa jopa erikoistunut tiedealue, joka tutkii tiedemessuprojektisi samanlaisia kysymyksiä.Usko tai älä, on todella ihmisiä, jotka opiskelevat "vuoristoratafysiikkaa".(Onko se hieno työ vai mitä?) Usein hyvä aihe taustatutkimuksellesi on yksinkertaisesti erikoistunut tiedealue, joka kattaa projektisi.Ylintarvikkeiden lasinalusesimerkillä tutkit "vuoristoratafysiikkaa".

Kuinka löydät projektin kattavan tieteen alue?Arvasit sen, verkostoi mentorisi, vanhempiesi ja opettajien kanssa.Ja muuten, verkottuminen on jotain, jota monet aikuiset eivät odota opiskelijoiden olevan kovin hyviä, joten voit todennäköisesti yllättää heidät tekemällä siinä hyvää työtä!Parhaat verkostoitujat nauttivat tietysti voiton pilaantumista.Toisin sanoen he saavat mitä haluavat nopeammin, tehokkaammin ja sujuvasti.

Todellisuus on, että kaikki olemme verkottuneet jossain vaiheessa elämäämme.Muista, kuinka "verkottut" äitisi kanssa ostaaksesi sinulle hienon vesipistoolin tai "verkottuneen" isoisäsi kanssa ostaaksesi sinulle videopelin, jonka olet aina halunnut?No, nyt olet "verkostoitu" tiedon puolesta (mikä on muuten erittäin hyvä verkostoitua).Harjoittele itsesi tulemaan hyväksi verkostoituneeksi, ja saatat vain päätyä parempaan tiedemessuprojektiin (ja älä unohda, että saat myös hieman älykkäämpää prosessissa).Joten ota neuvomme: Työskentele kovasti, mutta verkko kovemmin.

Teetkö suunnittelu- tai ohjelmointiprojektia?

Jos teet suunnittelu- tai ohjelmointiprojektia, joka sisältää uuden laitteen, menettelyn, tietokoneohjelman tai algoritmin suunnittelun tai keksimisen, muista tarkistaa tiedekaverien resurssiTekniikan suunnitteluprosessi.Sinulla pitäisi olla joitain erityisiä kysymyksiä taustatutkimussuunnitelmassa.

Näyte

Näytteen taustatutkimussuunnitelma

Taustatutkimussuunnitelma tieteelliselle projektihankekysymykselle: Auttaako maidon juominen vähentämään maustetta paremmin kuin vesi tai Pepsi?

Avainsanat -

  • Maito
  • Mausteisuus
  • Pepsi
  • Vettä

Tutkimuskysymykset -

  • Miksi mausteiset ruuat maistuvat kuuma?
  • Kuinka kieli havaitsee mausteisuuden?
  • Kuinka mitataan mausteisuutta?
  • Mikä aiheuttaa mausteisuuden lisääntymisen (tai vähentymisen)?
  • Mitkä ovat mausteisten aineiden ominaisuudet ja ominaisuudet?
  • Missä kehossa mausteisuus tapahtuu?
  • Mikä on maidon, pepsin ja veden koostumus?
  • Mitkä ovat maidon, pepsin ja veden ominaisuudet ja ominaisuudet?

Tiedekonseptit ja/tai tieteen alueet -

  • Makunystyrät

Laskentataulukko

Taustatutkimussuunnitelma laskentataulukko

Tässä on aTaustatutkimussuunnitelma laskentataulukkoauttaa sinua kehittämään omaa suunnitelmasi.

Tarkistuslista

Taustatutkimussuunnitelma

Mikä on hyvä taustatutkimussuunnitelma? Hyvän taustatutkimussuunnitelman saamiseksi sinun tulee vastata "kyllä" jokaiseen kysymykseen
Oletko tunnistanut kaikki avainsanat Science Fair Project -kysymyksessäsi? Kyllä ei
Oletko käyttänyt kysymystaulua tutkimuskysymysten luomiseen? Kyllä ei
Oletko heittänyt merkityksettömiä kysymyksiä? Kyllä ei
Antaako tutkimuskysymyksiisi vastaukset sinulle tarvittavat tiedot kokeilun suunnitteluun ja lopputuloksen ennustamiseen? Kyllä ei
Kysykö yksi tai useampi tutkimuskysymyksiäsi erityisesti laitteista tai tekniikoista, joita tarvitset kokeilun suorittamiseen?(tarvittaessa) Kyllä ei
Jos teet suunnittelu- tai ohjelmointiprojektia, oletko sisällyttänyt kysymyksiä tekniikan ja ohjelmointiprojektin vinkkien kanssa? Kyllä ei

Lähdeluettelo

Engle, Michael.(2003, 20. toukokuuta).Tutkimusprosessin seitsemän vaihetta.Cornellin yliopiston kirjasto.Haettu 22. syyskuuta 2003, osoitteesta http://www.library.cornell.edu/okorf/research/skill1.htm

Tutustu tiedevideoihimme

Kuinka junapyörät pysyvät radalla - STEM -aktiviteetti

Writing a Science Fair Project Research Plan (2)

Kuinka junapyörät pysyvät radalla - STEM -aktiviteetti

Kirjoita salaiset viestit näkymättömällä musteella!

Writing a Science Fair Project Research Plan (3)

Kirjoita salaiset viestit näkymättömällä musteella!

Rakenna mini -trebuchet

Writing a Science Fair Project Research Plan (4)

Rakenna mini -trebuchet

Ilmaiset tiedemessuprojektit.

Tiedemessun projektin tutkimussuunnitelman kirjoittaminen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 5992

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.