Mikä on URL?- Opi verkkokehitys |Mdn (2024)

Tässä artikkelissa käsitellään yhtenäisiä resurssien paikannimia (URL -osoitteita), selittäen, mitä ne ovat ja kuinka ne ovat jäsenneltyjä.

Edellytykset: Sinun on ensin tiedettävämiten Internet toimii-Mikä verkkopalvelin onjaWebin linkkien taustalla olevat käsitteet.
Tavoite: Opit, mikä URL on ja miten se toimii verkossa.

Yhteenveto

KanssaHypertekstijaHttp-URL -osoiteon yksi verkon keskeisistä käsitteistä.Se on mekanismiselaimetKaikkien julkaistujen resurssien hakeminen verkossa.

URL -osoitetarkoittaaYhtenäinen resurssien paikannin.URL -osoite ei ole muuta kuin tietyn ainutlaatuisen resurssin osoite verkossa.Teoriassa jokainen kelvollinen URL osoittaa ainutlaatuisen resurssin.Tällaiset resurssit voivat olla HTML -sivu, CSS -asiakirja, kuva jne. Käytännössä on joitain poikkeuksia, yleisin on URL -osoite, joka viittaa resurssiin, jota ei enää ole tai joka on siirtynyt.Koska verkkopalvelin käsittelee URL -osoitteen ja Itse URL -osoitteen edustamaa resurssia, verkkopalvelimen omistajan tehtävänä on hallita huolellisesti kyseistä resurssia ja siihen liittyvää URL -osoitetta.

Perusteet: URL -osoitteen anatomia

Tässä on joitain esimerkkejä URL -osoitteista:

https: //developer.mozilla.orghttps: //developer.mozilla.org/en-us/docs/learn/https: //developer.mozilla.org/en-us/search? Q = url

Mikä tahansa näistä URL -osoitteista voidaan kirjoittaa selaimen osoitepalkkiin, jotta se voi ladata liittyvän sivun (resurssi).

URL -osoite koostuu eri osista, joistakin pakollisista ja toiset valinnaisista.Tärkeimmät osat on korostettu alla olevassa URL -osoitteessa (yksityiskohdat on esitetty seuraavissa osissa):

What is a URL? - Learn web development | MDN (1)

Huomautus:Saatat ajatella URL -osoitetta, kuten tavallinen postipostiosoite:kaavioedustaa käyttöä, joita haluat käyttää,verkkotunnuson kaupunki tai kaupunki jasatamaon kuin postinumero;sepolkuedustaa rakennusta, jossa postisi olisi toimitettava;separametritedustavat lisätietoja, kuten rakennuksen asunnon lukumäärä;Ja lopuksiankkuriedustaa todellista henkilöä, jolle olet osoittanut postisi.

Huomautus:Onjoitain ylimääräisiä osia ja joitain ylimääräisiä sääntöjäURL -osoitteiden osalta, mutta ne eivät ole merkityksellisiä tavallisille käyttäjille tai web -kehittäjille.Älä ole huolissasi tästä, sinun ei tarvitse tuntea niitä rakentamaan ja käyttämään täysin toimivia URL -osoitteita.

Kaavio

What is a URL? - Learn web development | MDN (2)

URL -osoitteen ensimmäinen osa onkaavio, joka osoittaa protokolla, jota selaimen on käytettävä resurssin pyytämiseen (protokolla on asetettu menetelmä tietojen vaihtamiseen tai siirtämiseen tietokoneverkon ympärillä).Yleensä verkkosivustoille protokolla on HTTPS tai HTTP (sen vakuudeton versio).Verkkosivujen käsitteleminen vaatii yhden näistä kahdesta, mutta selaimet tietävät myös kuinka käsitellä muita järjestelmiä, kutenmailto:(avata postilaitos), joten älä ihmettele, jos näet muita protokollia.

Auktoriteetti

What is a URL? - Learn web development | MDN (3)

Seuraava seuraaauktoriteetti, joka on erotettu järjestelmästä merkkikuviolla: //.Jos läsnä on viranomainen sisältää molemmatverkkotunnus(ESIM.www.example.com) jasatama(80), erotettuna paksusuolella:

  • Verkkotunnus osoittaa, mitä verkkopalvelinta pyydetään.Yleensä tämä on averkkotunnus, muttaIP-osoitevoidaan käyttää myös (mutta tämä on harvinaista, koska se on paljon vähemmän kätevä).
  • Portti osoittaa teknisen "portin", jota käytetään verkkopalvelimen resurssien käyttämiseen.Se jätetään yleensä pois, jos verkkopalvelin käyttää HTTP -protokollan vakioportteja (80 HTTP: lle ja 443 HTTPS: lle) saadakseen pääsyn resursseihinsa.Muuten se on pakollinen.

Huomautus:Järjestelmän ja viranomaisen erotin on: //.Poloninen erottaa järjestelmän URL -osoitteen seuraavasta osasta, kun taas//osoittaa, että URL -osoitteen seuraava osa on auktoriteetti.

Yksi esimerkki URL -osoitteesta, joka ei käytä auktoriteettia, on Mail -asiakas (Mailto: Foobar).Se sisältää järjestelmän, mutta ei käytä auktoriteettikomponenttia.Siksi kaksoispistettä ei seuraa kaksi viivaa, ja se toimii vain erottimena järjestelmän ja postiosoitteen välillä.

Polku resurssiin

What is a URL? - Learn web development | MDN (4)

/path/to/myfile.htmlon polku verkkopalvelimen resurssiin.Verkon alkuaikoina tällainen polku edusti fyysistä tiedoston sijaintia verkkopalvelimella.Nykyään se on enimmäkseen abstraktio, jota verkkopalvelimet hoitavat ilman fyysistä todellisuutta.

Parametrit

What is a URL? - Learn web development | MDN (5)

? avain1 = arvo1 ja avain2 = arvo2ovat verkkopalvelimelle lisäparametreja.Nämä parametrit ovat luettelo avain/arvopareista, jotka on erotettuJasymboli.Verkkopalvelin voi käyttää näitä parametreja tehdäkseen ylimääräisiä juttuja ennen resurssin palauttamista.Jokaisella web -palvelimella on omat parametreja koskevat säännöt, ja ainoa luotettava tapa tietää, käsitteleekö tietty verkkopalvelin parametreihin kysymällä verkkopalvelimen omistajalta.

Ankkuri

What is a URL? - Learn web development | MDN (6)

#SomewhereInTheDocumenton ankkuri itse resurssin toiseen osaan.Ankkuri edustaa eräänlaista "kirjanmerkkejä" resurssin sisällä, mikä antaa selaimelle ohjeet näyttää sisältöä, joka sijaitsee kyseisessä "kirjanmerkillä".Esimerkiksi HTML -asiakirjassa selain vierittää pisteeseen, jossa ankkuri on määritelty;Video- tai ääniosiakirjassa selain yrittää siirtyä ankkuri edustaa.On syytä huomata, että osaHio, tunnetaan myös nimelläfragmenttitunniste, ei koskaan lähetetä palvelimelle pyynnön kanssa.

URL -osoitteiden käyttö

Mikä tahansa URL -osoite voidaan kirjoittaa suoraan selaimen osoitepalkin sisälle päästäksesi sen takana olevaan resurssiin.Mutta tämä on vain jäävuoren huippu!

SeHTMLKieli -josta keskustellaan myöhemmin- käyttää URL -osoitteita laajasti:

  • luoda linkkejä muihin asiakirjoihinelementti;
  • Linkittää asiakirja siihen liittyviin resursseihin eri elementtien kautta, kutentai;
  • näyttää mediaa, kuten kuvia (elementti), videot (elementti), äänet ja musiikki (<ääni>elementti), jne.;
  • Näyttää muut HTML -asiakirjatelementti.

Huomautus:Kun määritetään URL -osoitteet resurssien lataamiseksi osana sivua (esimerkiksi käytettäessä-<ääni>--, ja vastaavat), sinun tulisi yleensä käyttää vain HTTP- ja HTTPS -URL -osoitteita, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta (yksi huomattava onTiedot:;nähdäTieto -URL -osoitteet).Esimerkiksi FTP: n käyttö ei ole turvallinen, eikä nykyaikaiset selaimet enää tue.

Muut tekniikat, kutenCSStaiJavaScript, käytä URL -osoitteita laajasti, ja nämä ovat todella verkon sydän.

Absoluuttiset URL -osoitteet vs. suhteelliset URL -osoitteet

Mitä yllä näimme, kutsutaanabsoluuttinen URL -osoite, mutta on myös jotain nimeltään asuhteellinen URL -osoite.SeURL -standardimäärittelee molemmat - vaikka se käyttää termejäabsoluuttinen URL -merkkijonojasuhteellinen URL -merkkijono, erottaa heidätURL -URL -objektit(jotka ovat URL-osoitteiden muistin sisäisiä esityksiä).

Tutkitaan, mitä erotteluabsoluuttinenjasuhteellinentarkoittaa URL -osoitteiden yhteydessä.

URL -osoitteen vaadittavat osat riippuvat suurelta osin tilanteesta, jossa URL -osoitetta käytetään.Selaimesi osoitepalkissa URL -osoitteessa ei ole mitään kontekstia, joten sinun on toimitettava täysi (taiabsoluuttinen) URL, kuten ne, jotka näimme yllä.Sinun ei tarvitse sisällyttää protokollaa (selain käyttää HTTP: tä oletuksena) tai porttia (jota vaaditaan vain, kun kohdennettu verkkopalvelin käyttää jonkin verran epätavallista porttia), mutta kaikki muut URL -osoitteen osat ovat tarpeen.

Kun asiakirjassa käytetään URL -osoitetta, kuten HTML -sivulla, asiat ovat hiukan erilaisia.Koska selaimella on jo asiakirjan oma URL -osoite, se voi käyttää näitä tietoja täyttääkseen puuttuvat osat kyseisen asiakirjan sisällä käytettävissä olevista URL -osoitteista.Voimme erottaa toisistaanabsoluuttinen URL -osoitejasuhteellinen URL -osoitekatsomalla vainpolkuosa URL -osoitetta.Jos URL -osoitteen polku osa alkaa "-"Merkki, selain hakee resurssin palvelimen yläruurasta viittamatta nykyisen asiakirjan antamaan asiayhteyteen.

Katsotaanpa joitain esimerkkejä siitä, jotta tämä selvempi.

Esimerkkejä absoluuttisista URL -osoitteista

Täysi URL (sama kuin aiemmin)
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn
Implisiittinen protokolla
//developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn

Tässä tapauksessa selain kutsuu kyseistä URL -osoitetta samalla protokollalla kuin se, jota käytettiin tämän URL -osoitteen hoitavan asiakirjan lataamiseen.

Implisiittinen verkkotunnus
/en-us/docs/opi

Tämä on yleisin käyttötapaus absoluuttiselle URL -osoitteelle HTML -asiakirjassa.Selain käyttää samaa protokollaa ja samaa verkkotunnusta kuin se, jota käytettiin lataamaan kyseisen URL -osoitteen isännöinti.Huomautus: Verkkotunnuksen nimeä ei ole mahdollista jättää jättämättä myös protokollaa.

Esimerkkejä suhteellisista URL -osoitteista

Oletetaan, että seuraavan URL -osoitteessa sijaitsevan asiakirjan sisäpuolella on paremmin ymmärtää paremmin seuraavia esimerkkejä, oletetaan:https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn

Alaresurssi
Taidot/infrastruktuuri/URL -osoitteiden ymmärtäminen

Koska tämä URL ei aloita-, Selain yrittää löytää asiakirjan nykyisen resurssin sisältävän alihakemistosta.Joten tässä esimerkissä haluamme todella tavoittaa tämän URL-osoitteen: https://developer.mozilla.org/en-us/docs/learn/skills/infrastructure/undstanding_urls.

Palataan hakemistopuuhun
../Css/display

Tässä tapauksessa käytämme../Kirjoittaminen - Unix -tiedostojärjestelmämaailmasta perittyTäällä haluamme tavoittaa tämän URL-osoitteen: https://developer.mozilla.org/en-us/docs/learn/../css/display, jota voidaan yksinkertaistaa: https://developer.mozilla.org/en-Us/docs/css/näyttö.

Semanttiset URL -osoitteet

Hyvin teknisestä maustaan huolimatta URL-osoitteet edustavat verkkosivustolle ihmisen luettavissa olevaa lähtökohtaa.Ne voidaan muistaa, ja kuka tahansa voi syöttää ne selaimen osoitepalkkiin.Ihmiset ovat verkon ytimessä, ja siten pidetään parhaana käytännön rakentamisessa, mitä kutsutaansemanttiset URL -osoitteet.Semanttiset URL-osoitteet käyttävät sanoja, joilla on luontainen merkitys, jonka kuka tahansa voi ymmärtää heidän teknisestä tietotaitostaan riippumatta.

Kielellinen semantiikka on tietysti merkityksetöntä tietokoneille.Olet todennäköisesti usein nähnyt URL -osoitteita, jotka näyttävät satunnaisten merkkien mashupilta.Mutta ihmisen luettavissa olevien URL-osoitteiden luomisessa on monia etuja:

  • Sinun on helpompi manipuloida niitä.
  • Se selventää käyttäjille asioita sen suhteen, missä he ovat, mitä he tekevät, mitä he lukevat tai ovat vuorovaikutuksessa verkossa.
  • Jotkut hakukoneet voivat käyttää näitä semantiikkaa siihen liittyvien sivujen luokittelun parantamiseksi.

Katso myös

Tieto -URL -osoitteet: URL -osoitteet, jotka on etuliiteTiedot:Järjestelmä, anna sisällöntuottajien upottaa pienet tiedostot asiakirjoihin.

Mikä on URL?- Opi verkkokehitys |Mdn (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6222

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.