het afstellen van een offroad en onroad nitro motor (2024)

Op een carburateur van een nitro motor vind je verschillende schroeven. Deze schroeven hebben ieder een specifieke functie bij het afstellen van de motor.

Onderstaande foto zal meer duidelijkheid brengen:
het afstellen van een offroad en onroad nitro motor (1)

Basis afstelling

De meeste motor fabrikanten leveren hun motor met een basis afstelling, dus het is wijs om hiermee te starten. Deze kan je terugvinden in de handleiding of op de website van de fabrikant. Indien je deze informatie niet hebt, zal je moeten beginnen met een afstelling die op z'n minst de motor kan starten. Een universeel punt is meestal rond 2 draaien open (tegen de klok in) voor de lage toerennaald en ongeveer 2 tot 3 draaien open voor de hoge toerennaald. Dit verschilt van motor tot motor maar het helpt je toch wat op weg om de motor draaiend te krijgen. Nadien kan je de nodige aanpassingen doen voor de juiste afstelling. Voor je begint met het afstellen van je motor moet de motor uiteraard op een correcte manier worden ingereden (belangrijkste factor!).

Rond de juiste volgorde voor het afstellen van de verschillende naalden zijn er al vele discussies ontstaan. Wanneer je begint met het afstellen van de motor begin je best met de hoge toerennaald, daarna pas de lage toerennaald. Maar eerst moet je je motor draaiend krijgen voor je je zorgen begint te maken over fijn afstellen.
Tijdens het inrijden, zal er veel op lagere toeren gereden worden dus is het het beste om je lage toerennaald eerst aan te passen zodat de motor wat rijker onderin staat. Als de motor ingereden is, kan je de hoge toerennaald afstellen. Zet je auto op de grond en accelereer gelijkmatig zodat de motor de kans krijgt om warmte op te bouwen. Als de hoge toerennaald ongeveer juist staat, zou de motor gelijkmatig zijn toeren moeten opbouwen tot aan zijn volle snelheid/toeren. Als er wat rondjes zijn gereden (en op temperatuur is gekomen). Meer hierover vind je verder in dit document.

Fijn afstellen

Eerst een woordje vooraf; er is maar een dunne lijn tussen de perfecte afstelling en een overhitte of beschadigde motor. Nitro brandstof bevat ook een smeermiddel (olie), dus wanneer je dicht in de buurt van de perfecte afstelling komt waar je net voldoende brandstof geeft om maximale prestatie te bekomen, zal je dus ook maar net voldoende olie geven om je motor te smeren. Net te weinig brandstof is dus ook te weinig olie. Fijn afstellen doe je dus best op het circuit waar je wil gaan rijden en door wat rondjes te maken laat je de motor op temperatuur komen. Zo weet je meteen welke temperaturen hij zal halen met de gebruikte afstelling. De afstelling van de hoge toerennaald maakt veel uit van je rijstijl en het circuit. Laten we er vanuit gaan dat je de motor wil afstellen voor een wedstrijd.

Hoge toerennaald (HTN)

Racers zullen hun hoge toerennaald zo danig instellen om zo snel mogelijk van punt A naar punt B te komen. (Prestaties hangen ook van de lage toerennaald af, maar voorlopig concentreren we ons op de hoge toerennaald). Zoals reeds gezegd is de beste plaats om je motor af te stellen, het circuit waar je zal rijden. Het is dan ook aan te raden je HTN zo af te stellen dat je het langste rechte stuk van het circuit in zo'n kort mogelijke tijd kan afleggen. Dit kan je doen op gevoel, instinct of gewoon met een stopwatch (meest nauwkeurige). Buiten het lange rechte stuk moet de HTN ook worden afgeregeld naar de rest van het circuit. Bij een kort circuit met veel bochten zet je de HTN best wat armer om voldoende prestaties bij het verlaten van bochten te bekomen. Je moet je hier niet concentreren op de prestaties op de hoogste toeren omdat je op zo'n kort circuit niet aan zo'n hoog toerental zal komen. Voor een lang circuit met veel rechte stukken of lange bochten waar veel snelheid kan op gehaald worden zet je je HTN wat rijker. Als een motor dus wel vaak naar zijn volle toeren moet acceleren moet hij bij elk toerental genoeg smering krijgen vandaar dat je hem best wat rijker kan zetten. Het is dus heel belangrijk je motor af te stellen op het circuit waar je zal rijden zodat je een idee hebt van de maximum toeren en de hoeveelheid smering hij hiervoor moet krijgen.

Lage toerennaald (LTN)

Nu de HTN op punt staat, gaan we verder met het afstellen van de lage toerennaald (LTN). Het is belangrijk om deze als laatste te doen omdat het de brandstof regelt die van de HTN naar de motor zal gaan bij lage toeren. Als je de HTN armer zet zal de LTN automatisch ook wat armer staan. Daarom is het het beste om te eindigen met de LTN.

Methode 1

Ook hier is het noodzakelijk dat de motor al reeds op temperatuur is gekomen. Er zijn vele manieren om te weten te komen of de LTN juist staat. Een ervan is het dichtknijpen van de brandstofslang (die naar je carburateur loopt). Wanneer je deze dicht knijpt, zal het toerental lichtjes verhogen. Hou de slang dichtgedrukt, de motor zal uiteindelijk uitvallen. Als het toerental bij het dichtknijpen van de slang plots dramatisch omhoog gaat, dan staat de LTN te rijk. Als het toerental hetzelfde blijft of praktisch niet verhoogt, de motor zal dan snel uitvallen, dan staat de LTN te arm. Het is niet meteen de nauwkeurigste methode maar het helpt je wel op weg.

Methode 2

Een andere methode is kijken hoe lang de motor stationair zal blijven draaien. De LTN heeft ook invloed op het stationair toerental. Een te arme afstelling zal ervoor zorgen dat de motor bijna onmiddelijk uitvalt, wat de tijd van een stabiel stationair toerental sterk verminderd. Bij een te rijke afstelling zal het toerental eerst wat verhogen maar nadien sterk dalen tot hij uiteindelijk ook stilvalt. De ideale afstelling zou een stabiel stationair toerental moeten zijn voor 10 tot max 20 seconden, daarna zal het toerental zakken. Ook deze methode is niet zo nauwkeurig. Een veel voorkomende fout is dat de schroef voor stationair toerental te ver open staat. Hierdoor moet de LTN dan weer veel rijker gezet worden om het stationair draaien op een respectabel toerental te krijgen. De symptomen zijn dan hetzelfde als bij een te rijke LTN. Het duurt dan even voor de motor in toeren begint te dalen. Hoe voorkom je dit? Dit is weer iets dat je leert met ervaring, maar blijft het stationair toerental verlagen tot je denkt dat je niet meer lager mag gaan. Tip: pas de stationair schroef aan op de afstelling van je LTN en niet andersom.

Methode 3

De simpelste en meest effectieve methode voor het afstellen van de LTN doe je weer op het circuit. Rij even tot hij op temperatuur is, stop dan op een recht stuk en laat hem op stationair draaien. Tel rustig tot 10-15 seconden en geef dan volgas. De motor zou nu vlot moeten vertrekken zonder enige hapering. Enige hapering is het resultaat van een te rijke of te arme afstelling. Het verschil moet je horen en is weer iets dat je leert als je wat ervaring hebt opgedaan. Een kleine richtlijn: Als de motor hapert en veel rook zichtbaar is staat hij waarschijnlijk te rijk.

Als het lijkt dat de motor even wegvalt (typisch geluid) maar er meestal toch nog doorkomt (er is dan ook weinig rook zichtbaar) dan staat hij te arm. Dit is voor mij moeilijk te beschrijven en dit moet je zelf ondervinden. Hoe een motor daalt in toeren kan je evenveel vertellen als hoe een motor optrekt (stijgt in toeren). Wanneer je na volgas je gasschuif volledig dicht gooit en het toerental daalt kenmerkend laag, dan staat je LTN te rijk. Als de motor er te lang over doet om op een stabiel toerental te komen staat de LTN te arm. Het kan ook aan de HTN afstelling liggen maar deze zou juist moeten staan omdat deze altijd als eerste afgesteld moet worden.
Het zal wat tijd in beslag nemen op de juiste afstelling te vinden. Maar als je kleine aanpassingen doet en geduldig bent, kan er bijna niets foutlopen. Onthoud ook steeds de stand van de naald voor je een aanpassing doet. Als de aanpassing dan nadelig uitkomt, doe je gewoon dezelfde aanpassing maar naar de andere richting. Werk dus steeds met 1/8 ste draaien of in ieder geval een voor jouw vaste waarde (kwart draai, halve draai).

Glowplugs/gloeipluggen

De juiste gloeiplug is ook zeer belangrijk om de maximum prestaties te behalen. Kleinere motoren gebruiken algemeen gloeipluggen van "warm" tot "hot" (of ultra hot) en de grotere motoren gebruiken vaker koudere pluggen. Met een incorrecte gloeiplug zal je nooit dezelfde prestaties kunnen halen als met de juiste. Het veranderen van de gloeiplug kan dus in jouw voordeel zijn.
Een combinatie van compressie, warmte en een katalystische reactie tussen het platina in het gloeiplug spoeltje en de methanol in de brandstof zorgt voor de verbranding in een nitro motor. Het veranderen van de warmtegraad via een andere gloeiplug zal het tijdstip van de verbranding beïnvloeden. Nitro motoren hebben geen ontsteking die geregeld kan worden zoals bij 2-takt en andere verbrandingsmotor maar een warmere plug zorgt ervoor dat de verbranding net iets vroeger gebeurt en heeft dus hetzelfde effect. Het aanpassen van het verbrandingstijdstip kan voor meer prestaties zorgen vooral op hoge toeren. Maar er zijn limieten, een te warme gloeiplug zorgt voor een felle voorverbranding en dat kan schade aan de motor teweeg brengen.

Het is een hele uitdaging om de juiste glowplug te vinden. Fabrikanten gebruiken geen universele standaard waarde voor de temperaturen van hun gloeipluggen (een OS P6 en een RB 6 zijn enorm verschillend). Hier gaat het dus puur om ervaring, je zal verschillende types moeten proberen en kijken welke voor jouw het beste is. Een regel die vele gebruiken maar niet altijd effectief is, is dat je bij warm weer een koudere gloeiplug gebruikt en bij koud weer een warmere gloeiplug.

Weer omstandigheden

Voor optimale prestaties zal je bijna elke dag je motor wat beter moeten afstellen. Iedereen die denkt dat de naalden met rust kunnen gelaten worden als ze afgesteld staan zit er goed naast. Een grote verandering in weeromstandigheden kan je motor plots een pak anders laten lopen en in het slechtste geval zelfs beschadigd raken. Het negeren van een slecht afgestelde motor zorgt ervoor dat deze steeds mindere prestaties zal leveren. Bij veranderingen in weeromstandigheden, onderdelen enz. Zal je de motor wat moeten bijstellen.

Temperatuur

Warm weer heeft een armere afstelling nodig; bij koud weer heb je een rijkere afstelling nodig. De meeste mensen denken het omgekeerde omdat zij de motor als een thermostaat vergelijken. Het is fout om te denken dat je bij koud weer een armere afstelling nodig hebt om de warmte in de motor te houden en omgekeerd. Koude lucht is veel dikker dan warme lucht.Deze dikke koude lucht brengt meer zuurstof in de motor, door deze extra hoeveelheid aan lucht zal je je motor wat rijker moet zetten om het mengsel constant te houden. Omgekeerd hetzelfde als je van koud weer komt zal je bij warm weer met een iets rijker mengsel moeten rijden.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid verklaart zichzelf, de hoeveelheid aan vocht die in de lucht aanwezig is. Als er meer vocht in de lucht aanwezig is, dan is er minder plaats voor goede brandbare lucht/zuurstof. Minder zuurstof betekend minder brandstof om het zelfde mengsel te verbranden. Daardoor zal je bij hoge luchtvochtigheid de motor een iets armer mengsel moet geven dan bij droog weer. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de richtingen die je met draaien wanneer het weer veranderd of andere veranderingen. Deze tabel gaat er van uit dat de motor reeds goed was afgesteld bij een vorig weertype. (bv. Zaterdag is het 20° en zonnig en zondag is het 10° en vochtig)

het afstellen van een offroad en onroad nitro motor (2)
Conclusie

Het afstellen van een motor is geen zware klus, het vraagt gewoon tijd, geduld en de basiskennis die je zojuist hebt opgedaan. Luister steeds naar het geluid van de motor. Bij elke aanpassing zodat de fouten in je afstelling na enige tijd kan horen. Veel succes!

het afstellen van een offroad en onroad nitro motor (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6109

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.